Nieuws

Nieuws

Mei 2023

 Inloophuis ontvangt donatie van De Van Heumen – De Sitter Stichting.

PERSBERICHT

Tiel, 8 mei 2023.

MENSEN HELPEN OM WEER VERDER TE KUNNEN

De Van Heumen – de Sitter Stichting heeft 10.000 euro gedoneerd aan het Inloophuis Tiel. Normaal gesproken steunt de stichting individuen. Maar omdat er in het afgelopen jaar minder individuele aanvragen zijn ontvangen, is besloten ook te doneren aan lokale hulporganisaties die dicht bij de doelgroep van de Stichting staan. Eerdere giften werden al gedaan aan de Voedselbank Rivierenland en de kleding- en speelgoedbank Klesteo.

 

Rainier de Sitter, voorzitter van De Van Heumen – de Sitter Stichting: “We helpen mensen die in de problemen zitten door bijvoorbeeld een langdurige ziekte of een ongeluk en wanneer er geen potje beschikbaar is vanuit de overheid. Zo heeft stichting ervoor gezorgd dat een tienermoeder een wasmachine en een koelkast kon kopen, omdat zij met haar kindje zelfstandig mocht gaan wonen. De meeste spulletjes voor in huis had ze zelf al verzameld, maar ze had geen geld voor een wasmachine en een koelkast. In een ander geval was een jongen van 10 jaar gehandicapt geraakt door een ernstig ongeluk. Wij hebben – net als enkele andere fondsen – de ouders financieel gesteund zodat zij een aangepaste bus konden kopen voor het vervoer van hun zoon.”

 

De voorzitter hoopt dat de stichting dit jaar ook weer veel individuele aanvragen binnenkrijgt. “Er is op het gebied van financiële steun veel mogelijk buiten de standaard overheidsvoorzieningen, want er zit veel kapitaal in stichtingen als de onze.” Wel kan Rainier zich voorstellen dat men schroom kan voelen om op een instelling af te stappen omdat ze geld nodig hebben. Hij benadrukt: “Weet dat stichtingen als de onze hiervoor zijn. Er moet wel een zorgvuldige onderbouwing zijn, maar het kan echt lonen om de stap te zetten.” Omdat financiële nood niet iets is waarmee je te koop loopt, is het belangrijk om een veilige en vertrouwde omgeving te bieden aan mensen die hulp nodig hebben.


Het Inloophuis is dankbaar voor de financiële steun – en het vertrouwen – die ze hebben ontvangen van De Van Heumen – De Sitter Stichting. Han van Peer, coördinator van het Inloophuis: “Het motto van het Inloophuis is ‘Binnen zonder kloppen’ en in ons vaandel staan ontmoeting, gesprek en informatie hoog aangeschreven. Voor onze gasten zijn wij een vertrouwde plek waar zij niet alleen gezelligheid vinden maar ook hun verhalen over het wel en wee dat zij meemaken kunnen vertellen. Dat zijn soms schrijnende verhalen en hoewel wij zelf geen hulpverlening bieden proberen we mensen dan zo nodig wel  tips te geven waar zij eventueel terecht zouden kunnen. Met deze steun van De Van Heumen – de Sitter Stichting helpen we ook elkaar.” Het Inloophuis is als organisatie afhankelijk van fondsen en giften dus deze donatie is heel welkom om het werk voort te kunnen zetten. En het Inloophuis kan mensen die in financiële problemen zitten naar de Stichting doorverwijzen zodat zij weer meer individuele personen kunnen helpen. 

Over De Van Heumen – de Sitter Stichting


DE van Heumen – de Sitter Stichting biedt financiële hulp aan mensen met problemen door sociale of medische beperkingen. Zij kunnen, via een professionele hulpverlener, een aanvraag doen op de website. Daar staan ook de voorwaarden om een donatie te ontvangen.

Meer informatie: www.vanheumendesitter.nl.

Mei 2021

Jaaroverzicht 2020

November 2020

Vanwege onderhoud is onze site al een tijdje niet meer bijgewerkt. Excuses daarvoor. Wij proberen binnenkort alles weer up-to-date te maken.

December 2018

Het sinterklaasfeest hebben we bescheiden gevierd met een genoeglijke spelletjesmiddag samen met onze TOT-ers. De geur van zelfgebakken pepernoten vulde het inloophuis en natuurlijk kon Piet daar niet van wegblijven.

En dan komen de kerstboom, en de sterren en de stal. Fijn om die sfeer weer in te gaan en te genieten van de lichtjes en de warmte en de mensen die elkaar in de donkere dagen opzoeken. Een paar dagen voor kerstmis kwamen de kerstpakketten van de Lionsclub Tiel waar we onze vaste gasten weer blij mee mochten maken. Enthousiaste reacties en veel bedankjes, zelfs een enkele traan uit ontroering dat er aan je gedacht wordt. Lions: heel hartelijk dank namens al onze bezoekers!

En dan is het kerstavond. Het diner is voorbereid en 35 mensen schuiven aan. We hebben de piano klaargezet omdat Ben heeft aangeboden de kerstliederen te begeleiden. Hij is vroeg, kruipt meteen achter de toetsen en begint ontspannen stemmige muziek te spelen. We wanen ons bijna in een chique restaurant. Maar dat is het niet. Want hier voelen we ons thuis, en niet ‘uit’.

Officiële opening en open dag 1 december 2018

De officiële (her-)opening vierden we met een open dag op 1 december. Wat een feest was dat! Wethouder Carla Kreuk sneed de taart niet alleen aan maar bracht de punten ook rond. Door ds. Leen de Ronde werden we benoemd in de orde van het Theelepeltje. Een zeldzaam uitgereikte onderscheiding van de Protestante Gemeente Tiel en een hele eer om die te mogen ontvangen. Aansluitend begon de gezellige decembermarkt met veel belangstellenden, ook uit de omgeving. Deze markt verving onze jaarlijkse Marktdag die we altijd eind september organiseren in de Maartenskerk. Die was er dit jaar vanwege de verhuizing bij ingeschoten. We konden daarvoor nu gebruik maken van de kerkzaal van de Schaepmanstraat kerk. Daardoor was de markt kleinschaliger, maar eigenlijk voelde dat juist heel goed. De kramen, de live!-muziek en al het lekkers zorgden voor een prima sfeer. Bedankt alle vrijwilligers die er zo hard aan gewerkt hebben! Niet alleen om de mooie spullen te maken die verkocht werden, maar wat te denken van het bakken van 350 oliebollen…

Thuisgevoel in de Schaepmanstraat kerk

Het begint te wennen in de Dr. Schaepmanstraat. Iedereen geniet van de ruimte die er is en ook de ramen waardoor je op straat kunt kijken zijn een welkome verbetering. Eigenlijk merken we nu pas dat we best geïsoleerd zaten aan het Kerkplein. Doordat we meer zichtbaar zijn komen er ook vaker nieuwe mensen binnen die nieuwsgierig vragen wie wij zijn en wat wij doen. De drempel is duidelijk lager geworden.

We gaan verhuizen

We wisten dat het eraan zat te komen, maar toch voelt het onwerkelijk. Per 1 oktober komt het gebouw van het Inloophuis in nieuwe handen. Omdat we nog geen goed nieuw onderkomen hebben gevonden zijn we blij dat de

kerk zaalruimte heeft aangeboden in de voormalige Gereformeerde Kerk aan de Dr. Schaepmanstraat.

Het vertrek van het Kerkplein is een ingrijpend gebeuren. In juni vierden we dat we daar al dertig jaar een vertrouwde en veilige plaats bieden aan mensen die behoefte hebben aan gezelschap en gezelligheid. Ik noemde het wel een ‘ankerplaats’ waar je weet dat je altijd welkom bent om te schuilen als het onrustig is om je heen. En waar je waardering krijgt voor wie je bent, hoe je leven er verder ook uitziet. Voor onze gasten en ook voor onze vrijwilligers is dat verbonden met de plek aan het Kerkplein, zoals een huis een thuis wordt als je er gaat wonen.

Jubileumfeest 30 jaar Inloophuis !

Op 1 en 2 juni vierden we ons 30 jarig bestaan. Op vrijdag eerst voor onze eigen gasten en vrijwilligers een heel gezellige middag in het Inloophuis en op zaterdag met een groots feest in de Maartenskerk. Daar genoten we van een prachtige voorstelling van het Toverbaltheater uit Beneden-Leeuwen en werden de eerste exemplaren van het Jubileumboekje “30 jaar binnen zonder kloppen” uitgereikt. Prachtig dat we dat konden doen aan Seija die in 1988 met het Inloophuis begon. Mooi dat ook de burgemeester een exemplaar overhandigd kreeg en lovende woorden sprak over het werk dat we doen en de betekenis daarvan voor de gemeente Tiel. Naast deze twee stonden ook de dominee van de Protestantse gemeente en onze Emiel namens onze gasten op het podium om een boekje te krijgen.
Voor geïnteresserden is het boekje voor € 4,- te koop bij het Inloophuis.

Met de Museumplusbus naar Den Bosch

Op 10 april met de Museumplusbus naar het Noord-Brabants Museum in ‘s Hertogenbosch: een geweldig dagje uit! Met z’n veertigen ‘naar Den Bosch toe’, een speciale ontvangst omdat we de eerste groep waren van de Plusbus die het Museum bezochten, een rondleiding en tijd om zelf rond te kijken. Vooral de speciale tentoonstelling die er was van moderne Chinese kunst maakte veel indruk. Soms heel verstild, soms heel on(be)grijpbaar en soms ook heel realistisch! Het was een vermoeiende dag met alle indrukken en de busreis, maar vooral ook een heel gezellige dag waar iedereen van genoten heeft. Dank aan de organisatie van de Museumplusbus, aan het Noord-Brabants Museum voor de ontvangst en aan de Caritas Werkgroep voor het sponsoren van de lunch waardoor iedereen gratis mee kon.

Vrijwilligersuitje 2018

Het vrijwilligersuitje bracht ons dit jaar eerst naar een heerlijke en gezellige High Tea bij het Hart van de Betuwe en daarna vertrokken we naar het Chocoladehuis voor een workshop bonbons maken. Dat viel nog niet mee. Maar ach, hoe het resultaat ook was, chocolade is altijd lekker… Het was flink doorwerken want het spul is hard voor je het weet. Concentratie dus. Maar het was ook een vrolijke boel en we hebben veel gelachen. Alleen al die mutsjes. En iedereen ging naar huis met een flinke voorraad bonbons en flikken waar vast heel veel mensen van mee genoten hebben. Mira en Vicky-Jane, bedankt voor jullie instructies en gezelligheid: we hebben ervan genoten.

Kerstmis 2017

Verschil maken.

Met dit gedicht van Jacqueline Roelofs-van der Linden begonnen we ons kerstdiner op kerstavond in het Inloophuis. Eén mens kan zo veel verschil maken. Ik vroeg onze gasten even stil te zijn en te denken aan iemand die voor hen in het afgelopen jaar het verschil had gemaakt, of aan iemand voor wie zíj het verschil hadden gemaakt.

Het kerstverhaal dat we lazen over een schrijver die maar geen kerstverhaal kan bedenken sloot daar prachtig bij aan: “Er komt geen kerstverhaal, er is een kerstverhaal.” En zo beleefden wij het ook weer dit jaar: 35 mensen, ieder met zijn of haar eigen levensverhaal die samen deze avond willen doorbrengen. En die daarmee weer een nieuw stukje aan hun geschiedenis toevoegen, misschien zelfs een nieuw beginnetje willen maken.

Zo langzamerhand gewoon, maar toch ook elk jaar weer speciaal zijn de kerstpakketten van de Lionsclub Tiel. Ook zij maken daarmee een verschil voor onze gasten die met de zeer goed gevulde tassen echt iets extra’s hebben voor de feestdagen. Die kerstpakketten van de Lions maken van de kerstboodschappen weer een boodschap: wij vergeten jou niet, voor ons tel jij mee, dat willen we graag laten merken. En dat komt over. De reactie die we het meeste horen als we de tassen meegeven is: wat geweldig dat ze aan mij denken!